Pikáns sütőtök krémleves
cica 2004.10.30. 15:34
Halloween talán legjellegzetesebb étele a sütőtök. Elkészíthetjük leves, sült, vagy sütemény formájában is. Nemcsak íze, de számtalan benne rejlő vitamin is segít minket, hogy fittek maradjunk a hidegebb napokon.
Hozzávalók:
1 sütőtök (2-3 kg), 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej hagyma, 1 liter alaplé (csirke- vagy erőleves kockából), 1 nagy burgonya, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 teáskanál curry, csípős paprika, só és bors.
Elkészítés:
A sütőtököt félbe vágjuk, és eltávolítjuk a magokat és a héját, majd felkockázzuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd ugyanezt tesszük a hagymával is. A vajat és az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, s megpirítjuk benne a hagymát.
Ezután hozzáadjuk a burgonyát és a sütőtököt is, majd felengedjük az alaplével. Nagy lángon forrásig hevítjük, majd alacsonyabb fokozaton addig főzzük a levest, míg az alapanyagok megpuhulnak. Amint ezzel elkészülünk, kiöntünk egy kevés lét a levesből, s a maradékot összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a fűszereket. Folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt készre főzzük, majd csészékben tálaljuk.
Ízlés szerint pirított zsemlekockával vagy fenyőmaggal díszíthetjük.
|